Ms. Janaisa Harris, an experienced educator, has devoted 4 years to teaching high school math and 6 years to tutoring. She is now broadening her educational impact by engaging in curriculum mapping for her county. This endeavor enriches her understanding of educational strategies and their implementation.
, BA-Mathematics
Approved & Edited byProProfs Editorial Team
The editorial team at ProProfs Quizzes consists of a select group of subject experts, trivia writers, and quiz masters who have authored over 10,000 quizzes taken by more than 100 million users. This team includes our in-house seasoned quiz moderators and subject matter experts. Our editorial experts, spread across the world, are rigorously trained using our comprehensive guidelines to ensure that you receive the highest quality quizzes.
"Are you in the sixth grade, a parent of a sixth-grader, or someone seeking a Grade 6 Math practice test? If so, our "Maths Quiz for Grade 6 with Answers" is tailor-made for you. Achieve a perfect score by answering all questions correctly. This quiz focuses on common sixth-grade mathematical problems, providing an ideal practice opportunity. Take the challenge and keep in mind that practice leads to perfection. Good luck on your math journey! We believe that honing your mathematical skills at this stage is crucial for future success, and this quiz is a valuable step in that direction.
Maths Quiz For Grade 6 Questions and Answers
1.
158=___ + 106.
What number will come in the blank to make the number sentence correct?
A.
52
B.
152
C.
158
D.
264
Correct Answer A. 52
Explanation To find the missing number that will make the number sentence correct, we need to subtract 106 from 158. When we subtract 106 from 158, we get the result of 52. Therefore, the missing number in the blank is 52.
Rate this question:
2.
The simplest form of 16/24 is:
A.
3/5
B.
2/3
C.
2/5
D.
1/3
Correct Answer B. 2/3
Explanation To find the simplest form of 16242416â€‹, you can simplify the fraction by dividing both the numerator (16) and the denominator (24) by their greatest common factor.
Factors of 16: 1, 2, 4, 8, 16
Factors of 24: 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24
The greatest common factor is the largest number that appears in both lists. In this case, the greatest common factor of 16 and 24 is 8.
Now, divide both the numerator (16) and the denominator (24) by the greatest common factor:
16/24=16÷8/24÷8=2/3
So, the simplified fraction is 2/3â€‹.
Rate this question:
3.
Gaurav has 918 marbles. He wants to make packets of marbles, with nine marbles in each pack. How many packs will he be able to make?
A.
12
B.
102
C.
120
D.
1062
Correct Answer B. 102
Explanation Gaurav has 918 marbles and wants to make packets of 9 marbles each. To find the number of packs he can make, we divide the total number of marbles by the number of marbles in each pack. Therefore, 918 divided by 9 equals 102. So, Gaurav will be able to make 102 packs of marbles.
Rate this question:
4.
Which of these lies between 6.3 and 6.6?
A.
6.2
B.
6.9
C.
6.05
D.
6.41
Correct Answer D. 6.41
Explanation The number 6.41 lies between 6.3 and 6.6 because it is greater than 6.3 and less than 6.6.
Rate this question:
5.
A teacher brought some toffees to her class. After giving three toffees each to 15 students who had completed their assignments, she has 60 toffees left with her. How many toffees did she bring to the class?
A.
150
B.
45
C.
78
D.
105
Correct Answer D. 105
Explanation The teacher gave three toffees each to 15 students, which means she gave away a total of 3 x 15 = 45 toffees. If she has 60 toffees left, then she initially brought 45 + 60 = 105 toffees to the class.
Rate this question:
6.
Which of these numbers have only two factors, one and the number itself?
A.
37+1
B.
37+37
C.
37X1
D.
37X37
Correct Answer C. 37X1
Explanation The number 37X1 has only two factors, which are 1 and the number itself. This is because when a number is multiplied by 1, it remains unchanged and does not introduce any additional factors. Therefore, 37X1 satisfies the condition of having only two factors.
Rate this question:
7.
Meena divides a number by 2. She then divides the answer by 2. This is the same as dividing the original number by:
A.
1
B.
2
C.
4
D.
It cannot be said as the original number is not known.
Correct Answer C. 4
Explanation When Meena divides a number by 2 and then divides the answer by 2 again, it is equivalent to dividing the original number by 4. This is because dividing by 2 twice is the same as dividing by 2 multiplied by 2, which equals 4.
Rate this question:
8.
John has stamps from different countries. 1/3rd of them are India's stamps. If he has 36 Indian stamps, how many stamps does he have in total?
A.
12
B.
36
C.
48
D.
108
Correct Answer D. 108
Explanation If 1/3rd of John's stamps are India's stamps and he has 36 Indian stamps, it means that the total number of stamps he has is three times the number of Indian stamps. Therefore, 36 x 3 = 108.
Rate this question:
9.
1024+1025+___=1025+1025+1025
What number will come in the blank to make the number sentence correct?
A.
1024
B.
1025
C.
1026
D.
5124
Correct Answer C. 1026
Explanation To make the number sentence correct, we need to find the number that, when added to 1024 and 1025, will equal the sum of 1025, 1025, and 1025. Since 1024 + 1025 = 2049, we can subtract this sum from the desired sum of 3075 (which we get from adding 1025 + 1025 + 1025) to find the missing number. Therefore, 3075 - 2049 = 1026. So, the number that will come in the blank to make the number sentence correct is 1026.
Rate this question:
10.
Meena has bought six pens. The cost of each pen was between Rs.25 and Rs. 30. Which of these could be the total cost of the pens?
A.
Rs.55
B.
Rs.126
C.
Between Rs. 150 and Rs. 180.
D.
Rs.330
Correct Answer C. Between Rs. 150 and Rs. 180.
Explanation The total cost of the pens can vary depending on the actual cost of each pen within the given range. To find the possible total cost, we can calculate the minimum and maximum total costs:
Minimum Total Cost: If each pen costs the minimum of Rs. 25, then the minimum total cost for 6 pens would be 6 x Rs. 25 = Rs. 150
Maximum Total Cost: If each pen costs a maximum of Rs. 30, then the maximum total cost for 6 pens would be 6 x Rs. 30 = Rs. 180
So, the possible total cost of the 6 pens could be between Rs. 150 and Rs. 180.
Rate this question:
11.
Two angles of a triangle measure 35 degrees and 65 degrees. What is the measure of the third angle of the triangle?
A.
100 degrees
B.
80 degrees
C.
125 degrees
D.
135 degrees
Correct Answer B. 80 degrees
Explanation The angle sum of a triangle is always 180 degrees. Since we are given that two angles of the triangle measure 35 degrees and 65 degrees, we can find that by adding the two angles measures 35 + 65 = 100, then subtracting 100 from 180. Thus, 180 -100 = 80 degrees for the third angle.
Rate this question:
12.
The sum of any THREE angles of a rectangle is:
A.
90 degrees
B.
180 degrees
C.
270 degrees
D.
360 degrees
Correct Answer C. 270 degrees
Explanation When we talk about the sum of angles in a rectangle, we usually refer to the sum of all four angles. Since each angle in a rectangle is a right angle (90 degrees), the sum of all four angles is 360 degrees. However, if we were to add up any three angles in a rectangle, the sum would indeed be 270 degrees, because each angle is 90 degrees and 90*3 = 270. This is more of a theoretical situation, as a rectangle always has four angles.
Rate this question:
13.
The ratio of 500 ml to 2 liters is:
A.
1:4
B.
1:6
C.
1:8
D.
1:10
Correct Answer A. 1:4
Explanation The ratio of 500 ml to 2 liters can be found by converting both quantities to the same unit, which is milliliters. Since 1 liter is equal to 1000 milliliters, 2 liters is equal to 2000 ml. So, we have 500 ml compared to 2000 ml. Simplifying the ratio by dividing both quantities by their greatest common divisor (which is 500), we get a simplified ratio of 1:4. Therefore, the ratio of 500 ml to 2 liters is 1:4.
Rate this question:
14.
Which of the following is true?
A.
20 + 0 = 20
B.
20 - 0 = 0
C.
20 - 20 - 0 = 20
D.
20 * 0 = 200
Correct Answer A. 20 + 0 = 20
Explanation The addition operation states that when you add 0 to any number, the result will be that number itself. Therefore, 20 + 0 equals 20.
Rate this question:
15.
The place value of 3 in 1.234:
A.
3
B.
3/10
C.
3/100
D.
3/1000
Correct Answer C. 3/100
Explanation The place value of 3 in 1.234 is 3/100 because the digit 3 is in the hundredths place. In decimal notation, the digits to the right of the decimal point represent fractions of a whole number. The first digit to the right of the decimal point is in the tenths place, the second digit is in the hundredths place, and so on. In this case, the digit 3 is in the hundredths place, which means it represents the fraction 3/100.
Rate this question:
Janaisa Harris |BA-Mathematics|
Mathematics Expert
Ms. Janaisa Harris, an experienced educator, has devoted 4 years to teaching high school math and 6 years to tutoring. She is now broadening her educational impact by engaging in curriculum mapping for her county. This endeavor enriches her understanding of educational strategies and their implementation.